Suomen Taideteollisuusyhdistys

Design Forum Finlandia ylläpitää Suomen Taideteollisuusyhdistys – Konstflitföreningen i Finland ry, joka on perustettu vuonna 1875. Yhdistyksen jäseninä on muotoilualaa lähellä olevia yrityksiä ja organisaatioita – niin valmistavaa tuotantoa, palveluyrityksiä ja muotoilu- ja luovia palveluja tarjoavia toimistoja kuin kolmannen sektorin toimijoita.

Taideteollisuusyhdistyksen hallitus 2024 ja toimitusjohtaja

Design Forum Finlandia johtaa toimitusjohtaja, joka toimii Taideteollisuusyhdistyksen hallituksen alaisuudessa. Hallitus valitaan yhdistyksen sääntömääräisessä syyskokouksessa seuraavaksi kalenterivuodeksi. Hallitus koostuu 6–8:sta yritysmaailman ja muotoilualan tärkeästä vaikuttajasta.

Joakim Karske on yksi Suomen kokeneimmista muotoilu- ja brändiosaajista. Hän on uransa aikana työskennellyt kansainvälisessä autoteollisuudessa mm. Volvon, DaimlerChryslerin, Fordin ja Mercedes-Benzin palveluksessa tuotanto- ja konseptiautojen muotoilijana. Karskella on vankka kokemus asiakaslähtöisen kulttuurin, tuote- ja palvelutarjooman sekä brändin kehittämisestä mm. Nokian, Vertun ja OP Ryhmän muotoilu- ja brändijohtajan tehtävissä. Ennen Design Forum Finlandiin siirtymistään hän työskenteli hasan&co -ryhmässä, jossa hän vastasi muotoilu- ja asiakaskokemuskyvykkyyden rakentamisesta. Joakim Karske on toiminut ja toimii useissa luottamustehtävissä, kuten Business Finlandin, Suomalaisen Työn Liiton, Marimekon, Sinin, Helkama Veloxin, Sakan, Korpisen ja LähiTapiolan hallituksissa ja advisory boardeissa.

Aikaisemmat toimitusjohtajat:
Ia Adlercreutz (vt. toimitusjohtaja) 2021
Petteri Kolinen 2015–2021
Dan Colliander (vt. toimitusjohtaja) 2015
Mikko Kalhama 2006–2015
Ilpo Santala 2004–2006
Anne Stenros 1995–2004
Tapio Periäinen 1975–1994
H.O. Gummerus 1952–1975

MSc, EMBA Annika Jyllilä-Vertigans on tehnyt kansainvälisen uran tarkastellen asiakasarvon luomista niin palveluliiketoiminnassa kuin valmistavan teollisuuden parissa. Tällä hetkellä Jylllä-Vertigans toimii Vieserin toimitusjohtajana, missä design on valjastettu strategian ytimeen sekä työstää arvonluonnin ajatuksia useammassa hallituksessa

Mikko-Pekka Hanski on yksi suomalaislähtöisen mutta kansainvälisen Idean Oy:n perustajista ja toimii tällä hetkellä Ideanissa Suomen maajohtajana. Idean on nykyään osa globaalia johdon konsultoinnin yksikköä Capgemini Invent. Lisäksi Hanskilla on hallituspaikat YTK:ssa (Yksityinen työttömyyskassa) ja Lasten ja nuorten säätiössä (www.nuori.fi). Mikko-Pekka Hanskin keskeinen tehtävä on ymmärtää käyttäjien arkea ja muuttuvia tarpeita ja kääntää havainnot ja ymmärrys designin keinoin paremmiksi palveluiksi ja muistettaviksi kokemuksiksi.

DI Matti Mannonen vastaa Teknologiateollisuus ry:n johtoryhmässä Uuden luominen -strategiateemasta sekä innovaatio- ja talouspoliittisesta vaikuttamisesta. Teknologiayritykset tuovat yli puolet Suomen vientituloista ja tekevät kaksi kolmasosaa yksityisestä tutkimus- ja innovaatiotoiminnasta. Aiemmin Mannonen on toiminut mm. suunnittelu- ja konsultointiyrityksiä edustavan SKOL ry:n toimitusjohtajana sekä useiden suunnittelu- ja konsultointiyritysten toimitusjohtajana.

VTM, FL, KTT Hanna Maula on UPM-Kymmenen viestintä- ja brändijohtaja. Hänellä on pitkä kokemus viestinnän ja markkinoinnin tehtävistä kansainvälissä organisaatioissa. Hanna Maula on toiminut aiemmin mm. Nesteen ja Aalto-yliopiston viestintäjohtajana sekä tutkijana ja yrittäjänä Piilaaksossa. Hän on tutkinut designin roolia organisaatioissa ja kirjoittanut aiheesta useita artikkeleita sekä kirjan Design ja johtaminen.

KTM Satu Mehtälän tausta on liikkeenjohdon eri tehtävissä monilla toimialoilla. Hän on partneri yritysverkosto Boardmanissa, jossa veti useita vuosia Liikkeenjohdon tutkimusfoorumia LJT:tä. Strategisesta liiketoiminnan kehittämisestä kiinnostunut Mehtälä on toiminut yli 15 eri organisaation hallituksessa ja on tällä hetkellä mm. Soprano Oyj:n, Live-Säätiön ja Suomen Setlementtiliiton puheenjohtaja sekä EKE-Rakennus Oy:n ja Setlementtiasunnot Oy:n hallituksen jäsen. Hän kuuluu kehitysrahasto Naisten Pankin perustajajäseniin ja aktiiveihin. Muotoilualojen organisaatioiden kanssa Mehtälä on tehnyt yhteistyötä ollessaan toimitusjohtajana Suomen Tekstiili- ja Muoti ry:ssä.