Kaj Franck -muotoilupalkinto 2022: Kari Virtanen

Kaj Franck -muotoilupalkinnon vuonna 2022 sai puuseppä Kari Virtanen. Palkintojury halusi nostaa esiin Kari Virtasen pitkäjänteisen työn ja arvot, joihin hänen uransa on perustunut läpi vuosikymmenten.

Puuseppä Kari Virtanen perusti jo 1967 oman puusepänverstaan Nikarin, josta kasvoi vuosien mittaan huonekaluyritys. Alusta alkaen Virtasen ja Nikarin toiminnan painopiste on ollut perinteisen puusepäntyön ja muotoilun yhdistämisessä. Lukuisat kotimaiset ja kansainväliset muotoilijat ovat suunnitelleet kalusteita Nikarille.

Palkintojuryn mukaan Virtanen ja Nikari ovat tuottaneet klassista suomalaista, puusta lähtökohtansa saavaa muotoilua, joka ei pyri uuden etsimiseen itseisarvona vaan perustuu pysyvyyteen, silti perinnettä uudelleen tulkiten. Viime vuosina yritys on aloittanut kansainvälistymisen, rakentanut verkostoja ja käyttänyt ulkomaisia huippumuotoilijoita rikastamaan omaa tuotantoa. Näin on luotu uusia mahdollisuuksia muotoiluosaamista käyttäville yrityksille. Tärkeää on myös Kari Virtasen työ uusien muotoilija- ja puuseppäsukupolvien kasvattajana.

Jury totesi, että Kari Virtanen ja Nikari ovat olleet aikaansa edellä, mitä tulee kestävään muotoiluun ja liiketoimintaan. Maailman muuttuessa Nikari on kyennyt säilyttämään omintakeisuutensa ja ydinarvonsa, ja sen esinemaailma on yhtä ajankohtainen tänään kuin aikaisemminkin. Kulttuurinen kestävyys on kestävän kehityksen ytimessä. Arvokasta ovat jatkuvuus ja vastuullisen ja korkealaatuisen taidekäsityön perinteen säilyttäminen.

Kuva: Elina Simonen

Nikari.fi