Kiertotalousoppia kärsimättömille
Eevi Kuokkanen MPS Prewiselta esittelee blogissa uutta kiertotalousperusteiseen muotoiluun opastavaa verkkokurssiamme. Ei vain tietoa, vaan myös inspiraatiota, tukea ja työkaluja uusiin tarpeisiin!
Me Design Forum Finlandilla teemme töitä suomalaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi, ja haluamme nostaa suomalaisen suunnittelun ja tuotekehityksen maailman huipulle kiertotalousperusteisuuden avulla.
Työskenteletkö tuote- tai palvelukehittämisen parissa? Maksuton verkkokurssimme antaa sinulle ymmärryksen kiertotalousperusteisesta suunnittelusta kymmenessä tunnissa. Rekisteröidy kurssille nyt!
Siirry kurssisivustoonTiesitkö, että globaalisti vain 7 % materiaaleista päätyy käytön jälkeen kiertoon? Suunnittelulla on ratkaiseva rooli siinä, miten planeettamme rajalliset resurssit saadaan riittämään, sillä valtaosa tuotteen tai palvelun ympäristövaikutuksista päätetään suunnittelupöydällä.
Luonto ei tunne jätettä. Me ajattelemme, että jäte on virhe suunnittelussa. Suomessa kuitenkin vain 4 % materiaaleista palaa käytön jälkeen takaisin talouden kiertokulkuun. Kiertotalousperusteinen suunnittelu on välttämätön taito edelläkävijäyrityksille, jotka haluavat uudistua ja menestyä kestävästi.
Globaali ekokriisi pakottaa yritykset tekemään liiketoiminnastaan kestävämpää. Kiertotalous tarjoaa ratkaisun ympäristöhaasteisiin, ja se on avainasemassa kestävän tulevaisuuden luomisessa.
Me Design Forum Finlandilla teemme töitä suomalaisten yritysten kilpailukyvyn parantamiseksi, ja haluamme nostaa suomalaisen suunnittelun ja tuotekehityksen maailman huipulle kiertotalousperusteisuuden avulla.
Työskenteletkö tuote- tai palvelukehittämisen parissa? Maksuton verkkokurssimme antaa sinulle ymmärryksen kiertotalousperustaisesta suunnittelusta kymmenessä tunnissa.
Kurssin sisältö on tehty Design Forum Finlandin ja Ethica Oy:n yhteistyönä, jossa Ethica Oy toimi kiertotalousperusteisen muotoilun asiantuntijana. Kurssin teknisestä ja pedagogisesta toteutuksesta vastaa MPS Prewise. Rekisteröidy kurssille nyt!
Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa hanketta osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa, jonka rahoitus tulee EU:n kertaluonteisesta elpymisvälineestä (NextGenerationEU).
Eevi Kuokkanen MPS Prewiselta esittelee blogissa uutta kiertotalousperusteiseen muotoiluun opastavaa verkkokurssiamme. Ei vain tietoa, vaan myös inspiraatiota, tukea ja työkaluja uusiin tarpeisiin!
Circular Design for Business -verkkokurssiin liittyvä webinaari järjestettiin torstaina 5.12. klo 10.00. Webinaarin keynote-puhujana oli Deborah Sumter Alankomaista. Sumter on tutkinut suunnittelijan uusia osaamisen tarpeita ja roolia kiertotaloudessa väitöskirjassaan Delftin teknillisessä korkeakoulussa vuonna 2021. Hän työskentelee nykyään tutkijana kiertotalousperusteisen suunnittelun ja yrittäjyyden parissa Hoogeschool van Amsterdamissa. Webinaari oli kaksikielinen (suomi – englanti).
Webinaarin ohjelma
10.00 Marika Lehti / Design Forum Finland
Circular Design for Business -kurssi
Mistä kurssissa on kyse ja miten hyödyt oppimastasi?
Ida Urmas / Ethica Oy
Tuote- ja palvelustrategiat kiertotaloudessa
Miten tuote- ja palvelustrategiat nivoutuvat yhteen kiertotaloudessa ja miksi kaiken keskiössä ovat tuotteiden ja palveluiden käyttäjät?
Kysymyksiä ja keskustelua
10.30 Keynote:
Deborah Sumter / Amsterdam University of Applied Science
Circular Economy Competencies for Design
Presenting a framework to guide capacity building within education and practice (in English)
Questions and discussion (in English)
11.15 Tilaisuus päättyy
Aloita kurssi nyt! Tästä pääset siirtymään Circular Design for Business -verkkosivustolle.
Kurssi on jaettu perustason ja soveltavan tason sisältöihin. Perustasolla opit kiertotalousperusteisen muotoilun periaatteet ja tutustut yrityscase-esimerkkeihin Suomesta ja maailmalta. Perustason suorittaminen kestää n. 10 h. Soveltavalla tasolla saat työkaluja siihen, miten käyttää perustasolla oppimaasi tietoa työssäsi. Kumpikin taso sisältää runsaasti monipuolisia aktivointeja, jotka tekevät opiskelusta mielekästä ja auttavat tiedon sisäistämisessä.
Teemassa tutustutaan kiertotalouden uudenlaiseen businesslogiikkaan ja sen tuomiin mahdollisuuksiin liiketoiminnalle. Lisäksi pohditaan suunnittelijan roolia globaalien haasteiden ratkaisemisessa ja perehdytään myös planetaarisiin rajoihin.
Teema keskittyy suunnittelutyötä koskevaan EU-lainsäädäntöön, erityisesti uuteen tuotesuunnitteluasetukseen ja mm. digitaaliseen tuotepassiin.
Teemassa perehdytään tarkemmin suunnittelijan uudenlaiseen rooliin sekä taitotarpeisiin, joita kiertotalous tuo mukanaan. Syvennymme mm. ekosysteemitasolla tapahtuvaan suunnittelutyöhön, innovaatioajatteluun ja käyttäjälähtöisyyteen kiertotalouden näkökulmasta.
Teema käsittelee materiaalien ja kemikaalien roolia kiertotalouden mukaisessa suunnittelussa: mihin suunnittelijan tulee kiinnittää huomiota omassa työssään uusia tuotteita suunnitellessaan? Opimme mm., mitä ovat biologinen ja tekninen kierto sekä vältettävät monsterihybridit.
Teemassa käydään läpi, miten suunnittelun avulla voidaan toteuttaa kiertotalousratkaisuja sekä tuotteissa että palveluissa. Teemassa esitellyt kestävän suunnittelun viitekehykset luovat raamit työskentelylle. Tässä osassa kerromme myös, miksi tuotteet pitäisi suunnitella purettaviksi ja miksi emotionaalinen kestävyys tulisi ottaa huomioon.
Tässä teemassa lähdemme pohtimaan tekijöitä, jotka tulisi ottaa huomioon kiertotalouden integroimisessa omaan liiketoimintaan. Käymme myös läpi joitakin parhaita työkaluja mittaamiseen ja vaikutusten todentamiseen.
Teema lähtee liikkeelle tavoitteiden asettamisesta ja avaa polun piloteista skaalamisen kautta kiertotalouden mukaiseen tuote- ja palveluportfolioon. Kurssin viimeisenä aiheena käymme läpi erottuvan ja autenttisen brändin ja tarinan merkitystä kiertotaloudelle. Ilman laadukasta brändityöskentelyä kiertotaloustavoitteita on hankalaa saavuttaa.
Kurssin lopussa saat itsellesi työkaluja kiertotalouden ratkaisujen kehittämiseen omassa työssäsi. Asiakaskokemuksen ja esimerkiksi materiaalien analysoinnin kautta etenemme kiertotalouden konseptin työstämiseen. Miltä teidän toimintanne näyttää kiertotaloudessa?