Vuoden nuori muotoilija 2020: Matias Karsikas

Palkintojuryn mukaan Matias Karsikkaalla on koskettava ja väkevä oma kädenjälki, joka erottautuu joukosta. Identiteetti on vahva ja tekeminen omanlaista.

Matias Karsikkaan työt liikkuvat käyttötaiteen ja taiteen välimaastossa. Hän luo omaperäisiä veistoksellisia hahmoja, koruja tai valaisimia keramiikasta, lasista ja puusta. Karsikkaan käyttämät tekniikat ovat aikaa vieviä ja usein itse kehitettyjä. Lopputulos voi näyttää aivan muulta kuin keramiikalta ja töissä on monenlaisia tasoja ja oivalluksia, totesi palkintojury.

Palkintojuryn mukaan Matias Karsikkaan töissä on dynamiikkaa ja tunnelma saavutetaan pienillä ja aidon oloisilla asioilla. Värien käyttö on rohkeaa ja esineet toimivat joka suunnasta. Nuoresta iästään huolimatta Karsikas on tehnyt töitä tuotteliaasti ja varmalla otteella. Muotoilijaksi tulemiseen ei riitä pelkkä lahjakkuus, vaan pitää tehdä asioita. Se näkyy Matias Karsikkaan määrätietoisessa työstämisessä.

Vuosina 2018–2022 Vuoden nuori muotoilija -palkintoon kuului Institut finlandais’n (Suomen Ranskan instituutin) IF Studios -vierailuohjelma Pariisissa. IF Studios -vierailuohjelma tukee suomalaisten taiteilijoiden, kuraattoreiden ja muiden luovien alojen tekijöiden kansainvälistymistä Ranskassa.

Kuva: Paavo Lehtonen

matiaskarsikas.com