Blogit
Kiertotalouden hyödyntäminen liiketoiminnan kehittämisessä – Case Lindström
- Kestävä muotoilu
- Kiertotalous

Ulla Luhtasela
Vastuullisuusjohtaja, Lindström Group

Joakim Karske
Toimitusjohtaja
050 486 2395
joakim.karske@designforum.fi
Kiertotalouden yhdistäminen kannattavaan liiketoimintaan saattaa ensisilmäyksellä vaikuttaa haastavalta tai etäiseltä tavoitteelta. Todellisuudessa monet suomalaiset yritykset hyödyntävät jo kiertotalouden periaatteita liiketoimintansa ytimessä – Lindström Group toimii tästä ajankohtaisena esimerkkinä tuoreessa yhteistyöblogissamme. Nyt on erinomainen hetki tarkastella, millaisia uusia liiketoiminta- ja innovaatiomahdollisuuksia kiertotalous voisi tarjota myös omalle organisaatiollesi.
Kiertotalouden mahdollisuuksien kartoittaminen edellyttää yrityksen arvoketjun eri osien tarkastelua kokonaisvaltaisesti. Valmistavan teollisuuden toimijat voivat usein itse tai yhteistyökumppaneiden kanssa kehittää ratkaisuja, jotka mahdollistavat tuotteiden suunnittelun huollettaviksi, korjattaviksi tai kierrätettäviksi. Kiertotalouden menestyksellinen toteuttaminen edellyttää myös hyvin muotoiltuja liiketoimintamalleja ja palvelukonsepteja. Tukea osaamisen kehittämiseen ja alan kestävämpiin toimintatapoihin siirtymiseen on tarjolla runsaasti erilaisten hankkeiden, valmennusohjelmien ja verkkokurssien kautta.
Tuoreen tutkimuksen mukaan 25 % suomalaisyrityksistä ovat aktiivisia kiertotalouden toteutuksessa. Tämä on Pohjoismaisessa vertailussa hyvä luku. Erityisesti korjaustoiminnassa ja kiertotalouden strategioiden sekä maturiteetin osalta Suomessa ollaan vertailun mukaan hyvällä tasolla. (Lähde: Circular Economy Outlook, Cradlenet & RISE, 2024)
Suomessa keskustellaan tällä hetkellä vahvasti innovoinnin roolista kansantalouden kasvun edistäjänä. Menestyksekäs kiertotalouteen pohjautuva liiketoimintamalli rakentuu usein markkinalähtöiselle innovoinnille, joka vastaa asiakastarpeisiin, kehittää tuote- ja palvelukonsepteja, parantaa asiakaskokemusta sekä vahvistaa brändin asemaa. Kiertotalouden hyödyntäminen tarjoaa yrityksille erinomaisen mahdollisuuden asemoida itsensä vastuullisempina toimijoina. Lisäksi monilla toimialoilla kiertotalous on edellytys asetettujen ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi, mikä korostaa sen strategista merkitystä yritysten kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen toteuttamisessa.
Millaisilla toimilla Lindström onnistuu kiertotaloudessa?
— Lindströmillä kiertotalous ei ole vain tavoite, vaan liiketoimintamme ydin. Olemme rakentaneet kannattavaa, kiertotalousmalliin perustuvaa liiketoimintaa jo vuosikymmenten ajan. Vuokraamme erilaisia tekstiilejä, kuten työvaatteita, vaihtomattoja sekä liinavaatteita yrityksille, jotka arvostavat helppoa ja sujuvaa palvelua, laadukkaita tekstiilejä sekä kiertotaloutta. Näemme kiertotalouden kokonaisvaltaisena strategiana, jossa yhdistyvät resurssiviisaus, kustannustehokkuus, asiakaskokemuksen parantaminen sekä ympäristön kunnioittaminen.
Kaikki alkaa hyvällä suunnittelulla: laadukkaista, pitkäikäisistä tuotteista, jotka on tehty korjattaviksi ja uudelleenkäytettäviksi. Se mahdollistaa tuotteen pitkäikäisyyden ja resurssien maksimaalisen hyödyntämisen. Uudelleenkäytettävyys lisää yksittäisen tuotteen käyttökertoja, minimoiden varastoinnin tarvetta ja ylituotantoa sekä parantaen kustannustehokkuutta.
Tekstiiliemme digitalisaatio on parantanut palveluamme ja tarjonnut monia uusia mahdollisuuksia. Jokainen työvaatteemme sisältää digitaalisen tunnisteen, jonka avulla voimme esimerkiksi parantaa palvelumme läpinäkyvyyttä, asiakkaidemme tuotantoprosessien hygieniaa sekä vähentää hävikkiä. Digitalisointi mahdollistaa myös tuotteiden elinkaaren seurannan ja auttaa meitä kehittämään entistä kestävämpiä tekstiilejä tuottamalla tietoa esimerkiksi vaatteiden kulumisesta ja korjauksista.
Uskomme, että resurssitehokkuus sekä luontoarvojen kunnioittaminen ovat entistä tärkeämpiä tekijöitä asiakkaillemme tulevaisuudessa. Kiertotalous yhdistää nämä arvot tavalla, joka tuo lisäarvoa niin asiakkaalle, meille kuin ympäristöllekin.
Kehittämisen haasteista
Yrityksen arkielämä on aina sidoksissa yrityksen kulttuuriin ja vakiintuneisiin toimintatapoihin. Kiertotalouteen siirtyminen on monessa yrityksessä digitaalisen transformaation rinnastettavissa oleva kulttuurimuutosprojekti, jota on johdettava määrätietoisesti. Kiertotalouden mukaisen liiketoiminnan toteuttamisesta tulee tehdä henkilöstölle ja asiakkaille palkitsevaa. Uusien prosessien ja siiloja ylittävien roolien määrittäminen edistää uusien palvelukonseptien kehittämistä. Tämä voi edellyttää henkilöstön uudelleenkouluttamista sekä uuden osaamisen rekrytointia.
Millaisia haasteita Lindström on kokenut toimiessaan kiertotaloudessa?
— Onnistuneet kiertotalousratkaisut vaativat kokonaisvaltaista tarkastelua – joskus jopa vaikeita valintoja. Esimerkiksi kierrätyskuitujen lisääminen tuotteeseen saattaa yksittäisenä toimenpiteenä kuulostaa vastuulliselta ratkaisulta. Mutta entä jos se samanaikaisesti lyhentää tuotteen elinkaarta? Tällöin kokonaisvaikutus voi jäädä jopa negatiiviseksi. Juuri siksi uusia innovaatioita tuleekin testata huolella, jotta voidaan varmistaa pitkäkestoinen arvonluonti.
Elinkaariajattelu on avainasemassa – jo suunnittelupöydällä on mietittävä, miten tuotetta käytetään ja miten se poistuu käytöstä. Näin tuoteportfoliota voidaan kehittää kokonaisvaltaisesti osaoptimointia välttäen.
Kiertotalouden edistäminen ei tapahdu itsestään. Se vaatii uudenlaisia investointeja, osaamista ja työpanosta. Yritykset saattavat epäröidä sitoutua näihin kustannuksiin ilman selkeää ja nopeaa taloudellista hyötyä. Muutos voi törmätä organisaation sisäisiin esteisiin ja myös teknologia voi aiheuttaa haasteita. Vaikka se tarjoaa monia mahdollisuuksia, uuden teknologian käyttöönotto ja integrointi olemassa oleviin järjestelmiin voi olla kallista ja aikaa vievää.
Näiden uudenlaisten haasteiden yli on kuitenkin tärkeä päästä johdon systemaattisella tuella, selkeällä kiertotalousstrategialla ja kokonaisvaltaisella hyötyjen tarkastelulla. Näin työ voi olla sekä innostavaa että taloudellisesti palkitsevaa.
Muutoksen ajurit
EU-regulaatio tuo mukanaan merkittäviä lainsäädännöllisiä muutoksia, jotka ohjaavat yritystoimintaa kohti kestävää kehitystä. Vaikka osa uudistuksista lisää raportointia, ne ovat usein välttämättömiä ympäristön hyvinvoinnin kannalta. Kaikista kallein ratkaisu on se, että annamme nykyisen järjestelmän romahtaa ja teemme korjausliikkeen liian myöhään.
Raaka-aineiden saatavuuden heikentyessä neitseellisten materiaalien hinnat voivat nousta, mikä korostaa kiertotalouden merkitystä. Kiertotalous pyrkii säilyttämään arvon ja mahdollistamaan raaka-aineiden kierrossa, mikä vähentää riippuvuutta uusista luonnonvaroista ja lisää resurssien tehokasta käyttöä. Tämä resurssiviisaus lisää yritysten resilienssiä ja kykyä vastata maailman nopeasti muuttuviin olosuhteisiin.
Ylituotanto ja ylikulutus ovat nykyajan suuria haasteita, ja kiertotalouden periaattein suunnitellut tuotteet ja palvelut voivat auttaa näiden ongelmien ratkaisemisessa. Kiertotalouden liiketoimintamalleissa palvelut näyttelevät keskeistä roolia: ne varmistavat tuotteen kierrätyksen, tarjoavat aineettomia elämyksiä tai keräävät dataa, jonka avulla voidaan lisätä läpinäkyvyyttä ja optimoida koko portfoliota. Näin yritykset voivat tehostaa resurssien käyttöä ja rakentaa kestävämpää tulevaisuutta.
Mitkä tekijät ajavat Lindströmillä kehitystä?
— Lindströmin kiertotalousmallin mukainen liiketoiminta on kehittynyt vuosikymmenten aikana nykyiseen malliinsa. Kehityksen ajurina on toiminut käytännönläheinen tavoite: tarjota asiakkaillemme ensiluokkaista palvelua kustannustehokkaasti. Tuotteiden elinkaaren pituus, kuljetusten ja pesujen optimointi, tuotteiden korjaus ja ylituotannon vähentäminen vaikuttavat ympäristöhyötyjen lisäksi myös kustannuksiin ja luovat näin kannusteen tehostaa toimintoja entisestään. Nopea, joustava tuotantomme lähellä asiakasta takaa paitsi paremman palvelukokemuksen myös auttaa meitä välttämään turhaa varastointia ja tekstiilien ylituotantoa.
Toinen tärkeä ajuri kiertotalouskehityksellemme on Lindströmin arvopohja. Olemme perheyritys, ja meille on merkityksellistä rakentaa yritystä, jonka historiasta ja tulevaisuudesta seuraava sukupolvi voi olla ylpeä.
Millaisia kehitysmahdollisuuksia Lindström näkee tulevaisuudessa?
— Haluamme olla kestävän kehityksen edelläkävijä. Panostamme päästöjen vähentämiseen sekä vesitehokkuuden parantamiseen. Tämä strategia ohjaa yrityksemme toimintaa ja kannustaa investoimaan kiertotalousratkaisuihin, jotka pienentävät ympäristövaikutuksia.
Teemme paljon yhteistyötä asiakkaidemme kanssa. Se varmistaa, että tuotteet vastaavat asiakkaiden tarpeita ja ovat mahdollisimman pitkäikäisiä ja synnyttävät mahdollisimman vähän hävikkiä. Samalla rakennamme asiakkaidemme ymmärrystä kiertotalouden hyödyistä ja kannustamme heitä valitsemaan kestäviä ratkaisuja.
Yhteistyö ei rajoitu asiakkaisiin. Teemme tiivistä yhteistyötä myös arvoketjumme toimijoiden kanssa. Se auttaa jakamaan parhaita käytäntöjä ja löytämään uusia innovatiivisia ratkaisuja kiertotalouden haasteisiin. Pyrimme muun muassa löytämään kestäviä kierrätys- ja biopohjaisia kuituja kankaisiimme.
Jotta voimme tarjota tulevaisuudessakin innovatiivisia kiertotalousratkaisuja asiakkaillemme, on tärkeää pitää huolta henkilöstön koulutuksen ja osaamisen kehittämisestä. Osallistumme aktiivisesti koulutuksiin ja seminaareihin, joissa käsitellään kiertotalouden perusteita ja käytännön työkaluja.
Kuva: Shutterstock
Miten aloittaa liiketoiminnan kehittäminen kohti kiertotaloutta?
-
Kehitä yrityksesi kiertotalouden osaamista eri oppimateriaalien avulla. Kartoita ne asiat, joita yrityksesi pystyy itse kehittämään nykyisin resurssein tai lisäkoulutuksen turvin.
-
Määritä tavoitteesi ja rakenna kiertotalouden tiekartta backcasting-menetelmällä.
-
Innovoi uusia kiertotalouden mukaisia ratkaisuja yhdessä henkilöstön ja asiakkaiden kanssa.
Design Forum Finland on julkaissut kiertotalousperusteisen suunnittelun (Circular Design) verkkokurssin ja opaskirjan, joiden avulla on mahdollista kasvattaa TKI-tiimien ja johdon kiertotalouden osaamista. Materiaalit ovat ilmaiseksi hyödynnettävissä verkkosivuillamme.