Kiertotalousoppia kärsimättömille

Eevi Kuokkanen

Creative Director, MPS Prewise

Miten voi ottaa haltuun kiertotalouden kaltaisen systeemisen muutoksen, kun huomioitavaa on planeetan rajoista aina suunniteltavan tuotteen kemikaalikoostumukseen asti? Entä jos suunnittelee palveluita, pitääkö silloin edes välittää kiertotaloudesta? Mitä pitää ottaa huomioon ja mihin kannattaa keskittyä? Apua!

Lineaaritalous on tullut tiensä päähän. Tämä ei ole mikään marginaalinen mielipide, vaan esimerkiksi Euroopan investointipankin näkemys. On korkea aika siirtyä talouteen, jossa palvelut ja tuotteet suunnitellaan kiertotalouden mukaisiksi alusta lähtien.

Vaikka meillä Suomessa on hienoja esimerkkejä kiertotaloudesta, yleinen osaamisvaje on kova. Yksittäiseen suunnittelijaan voi iskeä hento voimattomuuden tunne – niin paljon huomioitavaa, niin isoja kokonaisuuksia.

Näihin tarpeisiin on luotu laaja Circular Design for Business -verkkokurssi, jonka avulla jokainen tuote- tai palvelukehityksen parissa työskentelevä voi ottaa haltuun kiertotalouden perusteet.

Eroon kurssihurmoksesta

Kiertotalouden mastodontin kanssa painiskelevalle on helpotus nähdä, millaisiin helposti sulaviin palasiin kurssi on jaettu. Kun opiskelu kestää kerrallaan noin kaksikymmentä minuuttia, se solahtaa mutkattomasti työn lomaan.

Palastelu ehkäisee sitä kurssihurmokseksi nimitettyä tunnetta, joka meidät valtaa jonkin intensiivisen lähikoulutuksen aikana. Sen kohtalo on usein karu: arki sammuttaa innon tehokkaasti, ideat ja hyvät aikeet hukkuvat rutiiniin. Itseopiskelu sen sijaan ei pakota aikataulua eikä opiskelun paikkaa, joten opittua voi heti sparrailla kollegojen kanssa tai viedä käytäntöön. Pohdinnat ja soveltaminen tukevat aktiivista oppimista.

Voisiko fokusryhmässäsi olla vaikkapa hyönteinen?

Kiertotalousperusteinen suunnittelu vaatii uusia silmiä ja näkökulmia. Joskus niitä saa kokeneilta kollegoilta, jotka ovat jo onnistuneet kokeilun kautta. Toisaalta radikaalit muutokset vaativat kokonaan uusia tapoja hahmottaa maailmaa. Soveltamisen esteeksi saattaa nousta metodin puute: miten asiaa lähestyisi, mistä lähtisi liikkeelle? Circular Design for Business -kurssi tarjoaa tiedon lisäksi inspiraatiota, tukea ja työkaluja näihin tarpeisiin.  

Oppiminen tuo mielenrauhaa. Kun massiivisen aihekokonaisuuden pystyy hahmottamaan eri suunnilta, alkaa piirtyä myös se, mikä on oman työn kannalta olennaisinta. Kunnianhimoa kirittää nykyinen ja tuleva regulaatio, jonka monet kiemurat ovat yksi kurssin teemoista.

Kiertotaloudessa suunnittelijan rooli on entistä moninaisempi. On kuunneltava niitäkin, joilla ei ääntä edes ole. On opittava toimimaan uudenlaisissa verkostoissa ja löydettävä oikea matkaseura.

Tietä tasoittaa, kun perusteet ovat hallussa, mieli auki uudelle tiedolle ja taskussa planeetan kokoinen motivaatio.

www.circulardesignforbusiness.fi

Kuva muokattu lähteestä: Cradle to Cradle Products Innovations Institute