Blogit
Muotoilun avulla rakennetaan kestävää pohjoismaista yhteiskuntaa
- Kiertotalous
- Vastuullisuus
Saija Malila
Projektipäällikkö: Circular Design, palvelumuotoilija, Design Forum Finland
Lokakuun lopussa Pohjoismaiset ja Baltian alueen designtoimijat ja päättäjät kokoontuivat Göteborgiin Ruotsiin vahvistamaan yhteistyötä kestävän tulevaisuuden puolesta. Seminaarin järjesti SVID – Swedish Industrial Design Foundation yhteistyössä Röhsska-museon, Svensk Formin, Pohjoismaiden ministerineuvoston ja Länsi-Götanmaan alueen kanssa.
Ruotsin energia-, elinkeino- ja teollisuusministeri sekä varapääministeri Ebba Busch puhui omassa tervehdyksessään muotoilusta laaja-alaisesti. Hän korosti sitä, miten voimme valjastaa muotoilun ja arkkitehtuurin edistämään parempaa tulevaisuutta. Busch nosti esiin erityisesti muotoilun keinot kuluttajien käyttäytymiseen vaikuttamisessa. Lisäksi hän korosti muotoilua keinona auttaa tuottamaan parempaa sääntelyä hallinnollisella tasolla. Yhteistyö ja hyvien käytäntöjen jakaminen ovat Buschin mukaan avainroolissa kestävän, elinvoimaisen pohjoismaisen ja Baltian alueen kehitykselle.
Yhteistyö ja hyvien käytäntöjen jakaminen ovat avainroolissa kestävän, elinvoimaisen pohjoismaisen ja Baltian alueen kehitykselle.
Seminaarin puheenvuorot käsittelivät monipuolisesti muotoilun eri rooleja ja mahdollisuuksia siirtymässä kiertotalouteen, kestävien alueiden ja elämäntavan edistämisessä, energiatehokkuuden lisäämisessä, vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin kehittämisessä sekä kiertotalouteen perustuvan tulevaisuuden suunnittelussa.
Paneelikeskustelussa How do we shape a circular future? nostettiin esiin tapoja, joiden avulla voimme nopeasti edistää kestävää kehitystä Pohjoismaissa ja Baltian alueella. Näitä olivat yhteistyö alueellisten kehitysyhtiöiden ja julkisen sektorin välillä, yrityksien huomioiminen ja niille vastuullisen liiketoiminnan bisnesmahdollisuuksien korostaminen. Muotoilu voidaan nähdä välineenä hallita yrityksien riskejä: EU tuo paljon uutta regulaatiota koskien tuotteita ja niiden markkinointia ja muotoilijat voivat olla avuksi regulaatioon liittyvien uusien tavoitteiden saavuttamisessa. Jotta yritysmaailma saadaan mukaan muutokseen, muotoilijoiden ja alan edustajien tulee kiinnittää huomiota siihen, kuinka ylipäätään puhumme muotoilusta – miten markkinoimme sitä laaja-alaisesti ja ymmärrettävästi?
Alueellamme on jo vahva maailmanlaajuisestikin tunnettu designidentiteetti.
Alueellamme on jo vahva maailmanlaajuisestikin tunnettu designidentiteetti ja meidän tulisikin hyödyntää sitä kansainvälisiä verkostoja rakennettaessa. Hyvänä esimerkkinä keskustelussa nostettiin esiin Nordic Platform -yhteistyö ja kuinka sitä tulisi kehittää määrätietoisesti eteenpäin. Esillä oli myös aiempi SustaiNordic-hanke, jossa keskityttiin nostamaan esiin pohjoismaisia asiantuntijoita ja hyviä esimerkkejä kolmen The Nordic Report -julkaisun muodossa. Design Forum Finland ja Archinfo ovat Suomesta mukana Nordic Platform-yhteistyöverkostossa.
Vajaassa kahdessa päivässä syntyi vahva yhteinen näkemys siitä, kuinka meidän tulisi entisestään vauhdittaa siirtymää kestävämpää yhteiskuntaa kohden yhtenäisenä pohjoismaisena edelläkävijöiden joukkona. Rohkaisevat yritysesimerkit sekä erilaiset korkeakoulujen ja muiden organisaatioiden väliset hankkeet ja aloitteet kertoivat tahtotilasta tehdä vihreästä siirtymästä totta. Voidaksemme lisätä vaikuttavuutta tarvitsemme laaja-alaisempaa ja systeemisempää yhteistyötä. Siten luomme edellytyksiä koko muotoilun toimialalle, edelläkävijäyrityksille ja erilaisille pilottiprojekteille jatkaa kohti vastuullisempaa tulevaisuutta planeettamme rajoissa. Entistä koordinoidumpi alueellinen yhteistyö on edellytys yhteisten haasteiden voittamiselle. On helppo puhua ja teoretisoida, eikä aloittaminen ole aina helppoa, mutta nyt meidän on aika ryhtyä toimiin puheiden sijaan.
Kuvat: Saija Malila