Suurten projektien vuodet 2010–2015



Yhdistyksen alkuvuodet 1875–1900
Näyttelytoiminta käynnistyy 1932–1939
Finnish Designin synty 1951–1959
Muotoilu ottaa kantaa 1963–1975
Suomi muotoilee ja Design Forum perustetaan 1979–1993
Klassikoita ja uusia tuulia 1993–2000
Vuosituhat vaihtuu 2001–2006
Kansainvälistymishankkeita 2007–2010
Suurten projektien vuodet 2010–2015
Strategia muuttuu 2015–

2010

Design Forum Finland toteutti syksyllä 2010 Tokion Designviikolle ison muotoilun vientihankkeen Hirameki Design x Finland.

Japanin kielen sana hirameki tarkoittaa oivalluksen hetkeä, kipinää tai inspiraatiota.

Hankkeeseen osallistui yli kuusikymmentä suunnittelijaa, muotoilutoimistoa ja vientiyritystä ja se oli siihen mennessä maamme laajamittaisin muotoilun vientihanke. Päämääränä oli tukea kaupallista kulttuurivientiä ja edistää suomalaisten muotoilijoiden ja yritysten yhteistyöhankkeita Japanissa. Hirameki Design x Finland -näyttely järjestettiin yhteistyössä tapahtumapaikan, tokiolaisen Living Design Center OZONEn kanssa. Näyttelyn kuraattoreina olivat muotoilijat Harri Koskinen ja Ilkka Suppanen.

Näyttelyn ohella järjestettiin seminaareja, matchmaking-tilaisuuksia ja promootiotapahtumia. Hirameki-nimisiä tapahtumia ja näyttelyjä, tosin pienemmässä mittakaavassa, toteutettiin Tokiossa vielä kolmena seuraavana vuotena.

Kuva: Hirameki Design x Finland 2010, Living Design Center OZONE, kuva Etsuro Endo

2012

Vuonna 2012 Helsinki oli World Design Capital.

Design Forum Finland oli vuonna 2009 ollut mukana Helsingin kaupungin johtamassa hankkeessa, jonka tavoitteena oli saada World Design Organization WDO (silloin International Council of Societies of Industrial Design, Icsid) myöntämään Helsingille nimitys World Design Capital 2012. Helsinki kumppaneinaan Espoo, Vantaa, Kauniainen ja Lahti voitti Alankomaiden Eindhovenin tiukassa kilpailussa. Teemavuotta toteuttamaan perustettiin järjestelyorganisaatio ja International Design Foundation -säätiö, jota johti Pekka Timonen. Vuoden pääviestiksi valittiin ”Embedding design in life”.

Design Forum Finland tuotti ja toteutti WDC Helsinki 2012 -organisaation tilauksesta yhden vuoden päätapahtumista, kansainvälisen Arjen aarteet (Everyday Treasures) -näyttelyn, joka oli Icsidin Signature Event. 23 maata kaikkialta maailmasta esitteli Suvilahden vanhalla voimalaitosalueella omaa muotoiluaan. Näyttelyjen lisäksi maat järjestivät erilaisia tapahtumia luennoista juhliin. Näyttelyn kuratoinnista vastasi Imu Design ja arkkitehtuurista Aalto+Aalto.

Suvilahden Kattilahallissa maat esittäytyivät kuuden yhteisen teeman alla. Teemojen lisäksi mailla oli mahdollisuus toteuttaa myös oma näyttelynsä, jotka levittäytyivät Suvilahden rakennuksiin ja pihalle rakennettuun konttikylään. Perinteisten näyttelyiden lisäksi nähtiin myös mm. kaupunkipuutarha ja lasten leikkipaikka. Konttikylästä löytyivät myös kahvila ja Design Forum Shopin popup-kauppa. Näyttelyyn oli vapaa pääsy ja yhdentoista aukiolopäivän aikana siellä vieraili 15 000 ihmistä.

World Design Capital Helsinki 2012 oli sateenvarjotapahtuma, jonka alle mahtui valtava joukko erilaisia tapahtumia, näyttelyjä ja hankkeita. Yksi näkyvimmistä oli Helsingin kaupungin aloittama kolmivuotinen Toimiva kaupunki -hanke, jonka aikana kaupungille palkattiin ensimmäiset muotoilijat ja muotoilusta alettiin puhua strategisena osaamisena ja voimavarana.

Kuva: International Design House, konttikylä Suvilahdessa

2014

Design Forum Shop oli alkujaan pieni suomalaisen muotoilun ja taidekäsityön myyntipiste Design Forum Finlandin näyttelytilan nurkassa Fabianinkadulla. Kun näyttelytoiminta muutti vuonna 2000 Sanomataloon, Shop sai ensimmäisen oman myymälän vastapäätä näyttelytilaa.

Design Forum Finlandin kaiken toiminnan muutettua vuonna 2005 yhteen paikkaan Erottajankatu 7:ään Shop sai 120 m2:n suuruisen liiketilan näyteikkunoineen. Katutasossa Dianapuiston reunalla designshopilla oli mahdollisuudet laajoihin tuote- ja tekijäesittelyihin, teemakampanjoihin ja myyntitempauksiin.

Myymälän yhteydessä oli kahvila, ja takana sisäpihan puolella olivat Design Forum Finlandin näyttelytilat kahdessa kerroksessa. Vuosina 2005–2008 Shopilla oli pieni myymälä myös Helsinki–Vantaan lentoasemalla yhteistyössä Nanso Oy:n kanssa. Arvostettu Monocle-lehti nosti sen joulukuussa 2008 maailman lentoasemien parhaaksi lahjaliikkeeksi.

Design Forum Shop tarjosi monipuolisen ja jatkuvasti vaihtuvan valikoiman suomalaista muotoilua uutuuksista klassikoihin ja teollisesta muotoilusta uniikkituotteisiin. Tuotteita oli parhaimmillaan melkein 400 muotoilijalta ja yritykseltä. Muotoilijoille Design Forum Shop oli merkittävä myyntikanava ja nuorille lupaaville suunnittelijoille mahdollisuus esitellä osaamistaan.

Design Forum Shop oli matkailijoiden ja paikallisten hyvin tuntema ja suuresti suosima ostospaikka Helsingin Designkorttelin sydämessä. Se ei kuitenkaan muodostunut kannattavaksi liiketoiminnaksi. Shopin toiminta lopetettiin vuonna 2014.

Kuva: Design Forum Shop vuonna 2004, kuva Rauno Träskelin

2014

Design Forum Finland oli julkaissut suomalaista muotoilua esitteleviä Finnish Design Yearbookeja joka toinen vuosi vuodesta 2006 alkaen. Niissä kerrottiin ajankohtaisista muotoiluun vaikuttavista teemoista ja esiteltiin uusia tuotteita, palveluita, hankkeita ja ilmiöitä.

Kirjojen taittoon ja ulkoasuun kiinnitettiin erityistä huomiota – kirjojen haluttiin olevan myös designesineitä. Englanninkieliset kirjat saivat laajan kansainvälisenkin levikin ja ne toimivat myös hakuteoksina. Kirjoja julkaistiin yhteensä viisi. Dog Designin taittama Finnish Design Yearbook ’08–09 valittiin mukaan Suomen kirjataiteen komitean Kauneimmat kirjat 2008 -valikoimaan.

Vuonna 2014 Frankfurtin kirjamessujen teemamaana oli Suomi, ja myös muotoilun haluttiin näkyvän ohjelmassa. Design Forum Finland tuotti messujen Suomen paviljonkiin mm. 4 x Design Happy Hour -designinstallaatiot ja Pelago-polkupyörän tavaratelineelle rakennetun DF Shopin popup-pisteen. Finnish Design Yearbook 2014–2015 oli luonnollisesti esillä ja myynnissä paviljongissa.

Tapahtumakokonaisuus tuotettiin ja toteutettiin yhteistyössä Frankfurtin kirjamessujen Suomen FINNLAND.COOL -teemamaahanketta koordinoineen FILI – Finnish Literature Exchangen kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön tuella.

Kuva: Kustaa Saksin installaatio Design Happy Hour, kuva Laila Alanen

2015

Kaksi pohjoismaista muotoiluorganisaatiota, Design Forum Finland ja Iceland Design Centre, esittäytyivät yhdessä Tukholman designviikolla helmikuussa 2015. We Live Here -hankkeen tavoitteena oli löytää uusia yhteistyön muotoja designpromootiolle.

We Live Here oli islantilaisella ja suomalaisella muotoilulla sisustettu asunto Tukholman keskustassa Regeringsgatanilla. Esillä oli tuotteita 120:ltä suomalaiselta ja islantilaiselta nykymuotoilijalta, suunnittelutoimistolta ja yritykseltä. Asunto toimi kodinomaisena näyttelytilana ja tapahtuma-alustana, jonka kantavia teemoja olivat suomalaisen ja islantilaisen muotoilun erityispiirteet, yhdessä asuminen ja asioiden esiintyminen kaksin kappalein, kun ihmiset muuttavat yhteen.

Asunnossa järjestettiin kahdeksan päivän aikana kymmenen erilaista tilaisuutta: lehdistö- ja keskustelutilaisuuksia, pohjoismaisten muotoiluorganisaatioiden tapaaminen, yhteistyökumppaneiden järjestämiä tapahtumia ja erilaisia verkostoitumistilaisuuksia. Näyttely oli myös avoinna yleisölle. Yhteensä kävijöitä oli yli 2 000 ja näyttely sai runsaasti näkyvyyttä medioissa.

Hanke toteutettiin yhteistyössä Svensk Formin, Stockholm Design Weekin, Stockholm Furniture Fairin ja Northern Light Fairin kanssa. We Live Here oli toistaiseksi viimeinen Design Forum Finlandin toteuttama kansainvälinen muotoilunäyttely.

Kuva: We Live Here -näyttely rakennettin asuntoon Regeringsgatanilla Tukholmassa. Kuva Tanja Sipilä