Kansainvälistymishankkeita 2007–2010



Yhdistyksen alkuvuodet 1875–1900
Näyttelytoiminta käynnistyy 1932–1939
Finnish Designin synty 1951–1959
Muotoilu ottaa kantaa 1963–1975
Suomi muotoilee ja Design Forum perustetaan 1979–1993
Klassikoita ja uusia tuulia 1993–2000
Vuosituhat vaihtuu 2001–2006
Kansainvälistymishankkeita 2007–2010
Suurten projektien vuodet 2010–2015
Strategia muuttuu 2015–

2007

Suomi sai järjestettäväkseen vuoden 2007 Eurovision laulukilpailun Lordin edellisen vuoden yllätysvoiton ansiosta. Viralliseen ohjelmaan kuului monenlaisia kaupunkitapahtumia ja Senaatintorille rakennettiin viisukatsomo.

Muotoilu haluttiin myös mukaan luomaan maakuvaa ja sitä oli esillä niin kaduilla, kaupoissa, tapahtumissa kuin ravintoloissa. Helsingin designkorttelialueella ja Designmuseossa sekä Taideteollisessa korkeakoulussa Arabiassa oli runsaasti tapahtumia ja tempauksia. Euroviisut houkuttelivat paikalle runsaasti ulkomaista lehdistöä, joiden ohjelmaan saatiin mukaan myös muotoilu. Design Forum Finland koosti medialle infopaketin, jossa kerrottiin maamme muotoilukentästä ja esiteltiin ajankohtaisia muotoilijoita ja muotoiluyrityksiä.

2007–2013

Ensimmäinen suomalaista muotoilua ja muotoiluteollisuutta esittelevä kokonaisuus nähtiin New Yorkissa 2007. Varsinaisesti laajojen näkyvyyshankkeiden sarja alkoi vuonna 2008 Hardcore-nimisen tapahtuman myötä.

Manhattanin Meatpacking Distristissä esillä olevien hankkeiden tavoitteena oli päivittää mielikuvaa suomalaisesta muotoilusta, edistää vientiä ja markkinoida Helsinkiä ja Suomea designkohteina. Valitut teemat tulivat yleisölle tutuksi erilaisten tapahtumien, seminaarien ja työpajojen kautta.

Tilaisuuksista osa oli suunnattu ammattilaisille ja kulttuurin ja elinkeinoelämän vaikuttajille. Design Forum Finland, Suomen New Yorkin pääkonsulaatti ja Suomen New Yorkin kulttuuri-instituutti järjestivät tapahtumakokonaisuudet yhdessä paikallisten yhteistyökumppaneiden kanssa.

New Yorkin hankkeita jatkettiin vuoteen 2013. Vuonna 2009 tapahtuman nimenä oli Playful, 2010 Straightforward ja 2011 Scenarios. 2012 suomalaista muotoilua esiteltiin osana New Finnish Design CITY -kokonaisuutta. Viimeisen kerran Design Forum Finland oli mukana New Yorkissa 2013, jolloin New Cut! -hanke toteutettiin kahden muun luovan alan vientiorganisaation, Favexin ja Music Finlandin kanssa.

Kuva: Hardcore 2008, kuva Päivi Kaira

2008

Design Forum Finland tuotti yhteistyökumppaneidensa kanssa Ranskaan sarjan muotoilutapahtumia osana Suomen kulttuurikautta Ranskassa 2008. Muotoilu oli yksi kauden pääteemoista.

Pariisin Arts Décoratifs -museo toteutti yhteistyössä DFF:n kanssa suomalaisen nykymuotoilun näyttelyn ”Design contemporain finlandais – Promenons-nous dans le bois”, joka esitteli yli kahdenkymmenen muotoilijan töitä teemasta puu ja metsä.

Frisson-niminen muotinäytös Palais de Tokyossa Pariisissa puolestaan esitteli nuorten suomalaisten muotisuunnittelijoiden ja -yritysten luomuksia ja oli ensimmäinen laaja suomalaisen muodin yhteisesiintyminen Ranskassa. 100 % Finlande -kokonaisuuteen kuului myös mm. tuolimuotoilua esittelevä Cool Dozen+ -näyttely Rouenissa ja Pariisissa.

Kuva: Frisson-hankkeen ilmeen suunnitteli TNOOC.

2008–2015

Design Forum Finlandin ympäri Suomea järjestämät Muotoilun Road Show -kutsutapahtumat tarjosivat paikallisten yritysten johdolle tilaisuuden kuulla ajankohtaisia puheenvuoroja muotoilusta

Samalla voitiin kartoittaa Suomen johtavien muotoilutoimistojen monipuolisen palvelutarjonnan, sopia tapaamisia toimistojen edustajien kanssa ja aloittaa neuvottelut yrityksen muotoilutarpeista. Design Forum Finlandin ja Suomen Muotoilutoimistot – Finnish Design Business Association ry:n (FDBA) koordinoimat ja työ- ja elinkeinoministeriön sekä TEKESin tukemat Muotoilun Road Show -tapahtumat järjestettiin yhteistyössä alueellisten toimijoiden kanssa.

2009–2010

Marraskuussa 2009 Design Forum Finland oli mukana järjestämässä suomalais–kiinalaista muotoilutapahtumaa Shanghaissa.

Kolmipäiväisen Snowball / Finnish–Chinese Design Industry -tapahtuman kattoteemana olivat Kiinan muotoilumarkkinoiden nykytila ja mahdollisuudet. Tapahtuma koostui suomalais–kiinalaisesta muotoiluseminaarista, suomalaisen muotoiluteollisuuden esittäytymisestä ja vierailuista Shanghain kiinnostavimpiin muotoilukohteisiin.

Snowball Shanghai oli osa pidempiaikaista prosessia, jonka pyrkimyksenä oli luoda yhteyksiä suomalaisten ja kiinalaisten muotoilualan toimijoiden välille, vahvistaa yritysten liiketoimintamahdollisuuksia ja lisätä suomalaisen muotoilun näkyvyyttä Kiinassa. Samalla pohjustettiin Suomen esiintymistä vuoden 2010 Shanghai World Expo -maailmannäyttelyssä.

Tapahtuman toteuttivat yhteistyössä Design Forum Finland, Finpro / Finland at World Expo 2010 Shanghai China, Greater Helsinki Promotion ja Lychee Productions. Suomen Shanghain pääkonsulaatti ja Pekingin suurlähetystö olivat mukana hankkeessa ja tapahtuman mahdollistamiseen osallistuivat myös työ- ja elinkeinoministeriö, opetusministeriö ja ulkoasiainministeriö.

 

2010

Vuonna 2010 perustettiin Design Forum Finlandin aloitteesta kaksi uutta muotoilua edistävää yhdistystä.

Finnish Design Management Association (FDMA) -yhdistyksen toiminnan tarkoituksena oli edistää muotoilun strategista yhteyttä liiketoimintaan, tuotekehitykseen ja innovaatiostrategiaan sekä muotoilun tutkimusta ja sen käyttöä.

Suomen muotoilutoimistot – Finnish Design Business Association ry (FDBA) oli muotoilupalveluja tuottavien yritysten yhdistys. Sen tarkoituksena oli muotoilualan yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistäminen, muotoilun hyödyistä tiedottaminen ja yhteistyön lisääminen alalla.

Design Forum Finland tarjosi molemmille yhdistyksille mm. toimitilat ja hallinnollisia palveluja. FDBA lopetti toimintansa muutaman vuoden jälkeen 2012. FDMA erotti toimintansa Design Forum Finlandin yhteydestä 2013.