Vuosituhat vaihtuu 2001–2006



Yhdistyksen alkuvuodet 1875–1900
Näyttelytoiminta käynnistyy 1932–1939
Finnish Designin synty 1951–1959
Puhutaan muotoilusta 1963–1975
Suomi muotoilee ja Design Forum perustetaan 1979–1993
Klassikoita ja uusia tuulia 1993–2000
Vuosituhat vaihtuu 2001–2006
Kansainvälistymishankkeita 2007–2010
Suurten projektien vuodet 2010–2015
Strategia muuttuu 2015–

2001

Idea arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun yhteisestä informaatiokeskuksesta ARMIsta sai alkunsa Design Forum Finlandin silloisen toimitusjohtajan Anne Stenrosin aloitteesta.

Hankkeen suunnittelu alkoi vuonna 1999, ja tavoitteena oli rakennuttaa keskus Helsinkiin Katajanokalle Kanavaterminaalin alueelle.

Rakennus tulisi palvelemaan niin kaupunkilaisia, ammattilaisia kuin matkailijoitakin kertomalla monipuolisesti arkkitehtuurista, rakentamisesta ja muotoilusta. Hankkeen osapuolina olivat Design Forum Finlandin lisäksi Suomen Rakennustaiteen museo, Rakennustietosäätiö, Suomen Arkkitehtiliitto SAFA, Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL, Ornamo, Grafia ja Helsingin kaupunki.

Design Forum Finlandin suunniteltu osuus ARMI-talon tiloista oli huomattava, 1 800 m2. Tarkoitus oli, että kukin osapuoli järjestää itsenäisesti tilaosuutensa rahoituksen ja hanketta varten perustetaan keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö. Arkkitehtuurikilpailu rakennuksesta käytiin 2001. Siihen tuli 153 ehdotusta, joista palkintolautakunta valitsi voittajaksi JKMM Oy:n ehdotuksen ”Lukko”, tekijöinä Asmo Jaaksi, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä.

Hanketta edistämään perustettiin vuonna 2004 Arkkitehtuurin, Rakentamisen ja Muotoilun Informaatioyhdistys ARMI ry. Sen tarkoituksena oli ”edistää arkkitehtuurin, rakentamisen ja muotoilun yhteistyötä ja näkyvyyttä ja luoda tästä lähtökohdasta uusia toimintaedellytyksiä rakennetun ympäristön laadun ja kilpailukyvyn parantamiseksi”.

Rakennushankkeesta jouduttiin kuitenkin luopumaan varsin pian, kun osa hankekumppaneista ei saanut järjestettyä rahoitusta omalle osuudelleen. ARMI-yhdistys jatkoi kuitenkin toimintaansa alojen yhteistyöelimenä. Se järjesti mm. ARMI-foorumeita, oli mukana edistämässä alojen tutkimusta ja otti kantaa rakennetun ympäristön kysymyksiin. Yhdistys lopetti toimintansa vuonna 2015.

Kuva: JKMM Oy, kilpailuehdotus Lukko, kuva Form Function Finland -lehden 1/2002 artikkelista

2004

Taideteollisuusyhdistys perusti englanninkielisen Form Function Finland -lehden vuonna 1980 kertomaan suomalaisesta muotoilusta, arkkitehtuurista ja kuvataiteista ulkomaiselle yleisölle.

Sen sisarlehtiä olivat Books from Finland ja Finnish Music Quarterly. Nämä kolme julkaisua huolehtivat laajasti suomalaisen kulttuurin esittelystä kansainvälisesti. Lehden päätoimittajina toimivat vuosien mittaan Barbro Kulvik-Siltavuori, Anne Stenros ja Anne Veinola. Visuaalisesta ilmeestä huolehtivat Pekka Vuori, Kalervo Katajavuori ja Herbie Kastemaa.

Yli 70 maahan menevän, neljä kertaa vuodessa ilmestyvän lehden kohderyhmänä olivat vaikuttajat, muotoilun asiantuntijat ja ammattilaiset sekä muotoilun ystävät Suomessa ja ulkomailla. Suurimmillaan lehden painos oli 3 000.

Viimeinen varsinainen Form Function Finland -lehden vuosikerta oli 2004. Vuonna 2005 lehden kustantajana toimi Image Kustannus Oy, ja lehteä julkaistiin ensin FIN-nimisenä ja myöhemmin yhdessä P.À.P.-lehden kanssa. Lehden julkaisu lopetettiin vuoden 2005 jälkeen.

Kuva: Form Function Finland 3–4/2000, kansi, Herbie Kastemaa

2004

Syksyllä 2004 perustettiin yhteishankkeina kaksi muotoilusta kertovaa verkkosivustoa, www.finnishdesign.fi ja www.designforbusiness.fi.

www.designforbusiness.fi oli PK-yrityksille suunnattu palvelukokonaisuus, joka tarjosi tietoa ja malleja liiketoiminnan kehittämiseen muotoilun ja muotoilupalvelujen tarjoamien mahdollisuuksien avulla. Sen perustivat Design Forum Finland, Taideteollinen korkeakoulu, Designmuseo, Grafia, Ornamo, Helsingin kauppakorkeakoulu, Teknillinen korkeakoulu ja Lapin yliopisto.

www.finnishdesign.fi taas oli suomalaiseen muotoiluun keskittynyt hakemistopalvelu, joka toimi aluksi Muotoilun vuosi 2005:n virallisena sivustona ja myöhemmin itsenäisenä kokonaisuutena. Sen osakkaina olivat Design Forum Finland, Taideteollinen korkeakoulu, Designmuseo, Grafia, Ornamo, Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry ja Lahden AMK / Muotoiluinstituutti.

Design Forum Finland vastasi molempien verkkopalvelujen ja yhteistyön koordinoinnista ja hallinnoinnista. Sivustojen ylläpitäminen osoittautui kuitenkin varsin työlääksi eivätkä ne toimineet niin dynaamisesti, kuin alun perin oli tarkoitus. Verkkosivuyhteistyöt purettiinkin 2008.

2005

Muotoilun vuosi 2005 oli muotoilun tapahtuma- ja kampanjavuosi Suomessa.

Se sai alkunsa Design Forum Finlandin silloisen toimitusjohtajan Ilpo Santalan aloitteesta. Kannustimena olivat muissa Pohjoismaissa samanaikaisesti järjestettävät vastaavanlaiset teemavuodet.

Muotoilun vuoden tavoitteena oli toimialan tunnettuuden parantaminen, liiketoimintamahdollisuuksien edistäminen ja muotoilun käytön lisääminen yritysten kilpailukykytekijänä. Teemavuosi toimi Muotoilu 2005! -ohjelman huipennuksena ja keinona esitellä suurelle yleisölle ohjelman myötä saavutettuja tuloksia.

Vuosi oli valtakunnallinen hanke, jolla oli myös pohjoismaisia ja kansainvälisiä ulottuvuuksia. Yhteistyökumppaneina oli niin yrityksiä, organisaatioita, mediaa kuin kuntia ja kaupunkeja. Vuoden suojelijana toimi pääministeri Matti Vanhanen.

Muotoilun vuosi koostui lukuisista erilaisista näyttelyistä, kilpailuista, julkaisuista, tapahtumista ja hankkeista. Mukana olivat myös mm. Torpparinmäen peruskoulun kanssa toteutetut MTV:n Lasten Uutiset huhti–toukokuussa 2005 ja muotoilun pois jättämistä havainnollistava Design Off -ilta MTV:llä lokakuussa.

Kuva: Design On / Off -kampanjan kuvitusta, kuva Joanna Moorhouse

2005

Designkortteli, Design District Helsinki, on luovien alojen keskittymä ja kaupunginosayhdistys, johon kuuluu jäseniä designliikkeistä gallerioihin, työpajoista ja suunnittelutoimistoista museoihin ja ravintoloista hotelleihin.

Designkortteli sai alkunsa Design Forum Finlandin toimitusjohtajan Ilpo Santalan aloitteesta, kun DFF muutti Helsingin luovien palvelujen keskelle Yrjönkatu 7:ään. Yhdistys perustettiin 2005 ja mukana oli silloin 62 alueen toimijaa.

Toiminnan tarkoituksena oli tehdä seutua tunnetuksi Helsingin designalueena. Yhdistys julkaisi alueen karttaa ja järjesti monenlaista toimintaa, kuten Late Night Shopping -iltoja, joulunavausjuhlia, monenlaisia yleisötapahtumia ja kävelykierroksia. Designkortteli vakiinnutti nopeasti paikkansa yhtenä Helsingin suosituimmista matkailukohteista. Yhdistyksen toimintaa johdettiin Design Forum Finlandista vuosina 2005–2014.

Kuva: Designkorttelin graafinen ilme, Vänskap

2006

Ensimmäinen Muotoilujournalismin Vaasa-palkinto jaettiin vuonna 2006.

Aloitteentekijänä oli vuorineuvos Krister Ahlström ja kilpailun tavoitteena oli nostaa muotoilujournalismin asianmukaisuutta, informatiivisuutta ja iskevyyttä. Kilpailu liittyi Vaasan kaupungin 400-vuotisjuhlallisuuksiin, ja Vaasan kaupunki järjesti sen yhteistyössä Valtion muotoilutoimikunnan, Länsi-Suomen Muotoilukeskus MUOVAn ja Taideteollisen korkeakoulun sekä Design Forum Finlandin kanssa. Ensimmäiseen kilpailuun saatiin 64 juttua, joista kaksi oli ruotsinkielistä. Kilpailua järjestettiin joitakin kertoja, viimeisen kerran 2013.